Alegeri usoare, viata grea. Alegeri grele, viata usoara

alageri

Am auzit recent acest citat : “Alegeri usoare, viata grea. Alegeri grele, viata usoara” ce ii apartine lui Jerzy Gregorek (refugiat politic, ce a devenit campion mondial la haltere dar si apreciat poet in SUA) intr-un clip TedX cu Tim Ferris.

Si da, ma regasesc puternic in aceste cuvinte. De fiecare data cand am preferat alegerile usoare, calea mai simpla, viata mea a devenit mai grea iar atunci cand am preferat alegerile mai grele, viata mea a devenit mai usoara.

Viata noastra este o suma a alegerilor pe care le facem si intotdeauna avem puterea de a alege.

Suntem construiti insa pentru a supravietui si avem mecanisme specifice foarte bine implementate pentru a ne ajuta sa facem acest lucru. De multe ori, alegerea cea mai simpla vine din pura conservare a energiei – si asta ca sa nu spun lene, ce ar suna un pic defaimator. Insa de cele mai multe ori alegerile usoare sunt luate din frica.

Sigur, este mai usor sa mananci ce poftesti sau ce gasesti dar cu siguranta ca vei avea o viata mai grea cu mai multe riscuri de imbolnavire cu mai putina energie si mai putina claritate. Daca ai face alegerea mai grea, de a fi atent la hrana ta, cu siguranta ca viata ta va fi mai usoara.

Sigur, este mai usor sa dormi cat poti de mult si apoi sa te trezesti si sa pleci de acasa intr-un suflet, dar vei avea o zi asa precum ti-ai petrecut dimineata, pe fuga, stresat si agitat. Daca insa te-ai trezi cu doua ore mai devreme si ai avea timp sa faci un dus, sa citesti ceva ce te inspira, sa meditezi sau poate sa te rogi un pic si sa mananci un mic dejun sanatos, poate ca va fi mai greu, dar viata ta va fi mai usoara.

Este mai usor sa stai toata ziua in fund si sa te plimbi numai cu masina, dar cu siguranta ca muschii tai se vor atrofia, coloana se va tasa si vei avea o serie de probleme si disconforturi fizice. Daca insa ai merge cat mai mult pe jos, ai practica un sport sau ai merge la sala, poate ca ar fi mai greu, dar viata ta va deveni mai usoara.

Este mai usor sa dai vina pe altii pentru ce ti se intampla tie, dar asta inseamna ca puterea vietii tale este in mana altora si viata ta nu poate deveni decat si mai grea decat este. Daca insa ti-ai accepta responsabilitatea propriei tale vieti, ar fi mai greu cu siguranta, dar vei afla ca esti singurul responsabil pentru propria fericire si astfel viata ta va deveni mai usoara.

Este mai usor sa nu ierti si sa tii suparare, dar viata ta va fi mai plina de venin si de amaraciune. Insa daca alegi sa ierti, poate ca va fi mai greu, dar iti vei lua o greutate imensa de pe suflet si viata ta va deveni mai usoara.

Iar exemplele pot continua la nesfarsit si cred ca se pot regasi in tot ceea ce facem sau am facut vreodata. Este mai usor sa tipi decat sa vorbesti calm, este mai usor sa fii rau decat sa fii bun, este mai usor sa distrugi decat sa construiesti, este mai usor sa ignori decat sa asculti, este mai usor sa urasti decat sa iubesti si cu siguranta ca este mai usor sa traiesti in frica decat sa ai curaj.

Atat viitorul cat si trecutul sunt create in prezent. Alegerile pe care le facem, fie ele mai usoare sau mai grele, vor construi cine am fost si cine vom fi. Asa ca alegerile pe care le facem nu sunt numai pentru acum, in acest moment. Ele au un impact puternic asupra intregii noastre vieti. Asa ca de fiecare data cand sunteti pusi in fata unei alegeri usoare, ganditi-va: Care ar fi alegerea mai grea dar cu rezultate pe termen lung. Sau mai bine zis: care ar fi alegerea care mi-ar face viata mai usoara?

 

Scrie parerea ta

Adresa de e-mail nu va fi publicata.

Despre mine

Scriu ce simt si simt ce scriu.

Iubesc viata, iubesc oamenii, animalele si plantele dar le mananc numai pe ce le din urma

Cautator, romantic visator, cutreierand in zare.

Traiesc iubind si sunt iubit unde miroase-a mare.

Am doua flori frumoase-n casa, lumina si culoare

Iubirea lor transforma tot in vieti nemuritoare

Am tot ce vreau, vreau tot ce am si nu doresc nimic

Asa traiesc si pot visa , mai mult nu are rost sa zic.

Evenimente

There are no upcoming events at this time.